برنامهریزی کنکور ارشد و دکتری ۱۴۰۲
چه چیزی باید هدف قرار گیرد؟ بهترین و منطقیترین هدف در مورد پیشرفت تحصیلی و کنکور کارشناسی ارشد و دکتری ۱۴۰۲ چیست؟ آیا میتوان هدفی را انتخاب کرد که کمتر اضطرابزا باشد؟
هدف خود را، حداکثر استفاده از تواناییهایتان قرار دهید. اگر هدف حداکثر استفاده از توانائیها و قابلیتها باشد، هم تلاش و هم شکست و پیروزی معنای دیگری پیدا میکنند. کسی که به جای فرار از واقعیتها و ارتباط دادن دلایل شکست و پیروزی به عوامل بیرونی بر تواناییهای خود تمرکز میکند، در واقع انتظاراتش را از خود بالا میبرد و سعی میکند بیشتر تلاش کند.
سعی کنید به این سوال همیشگی پاسخ دهید: چقدر از تواناییهای خود استفاده کردهاید؟
گذشته را نمیتوان تغییر داد ولی به این نکته توجه داشته باشید که شما هنوز فرصت دارید!
اگر هدف را حداکثر استفاده از تواناییهای خودتان قرار دهید، در واقع وارد میدانی میشوید که حریف مقابل، خودتان هستید. به جای ایرادگرفتن به در و دیوار، اول سعی کنید تکلیفتان را با خودتان روشن کنید به جای آن که بعد از کنکور تاسف بخورید که چرا تمام تلاشتان را نکردهاید، همین الان کمربندها را محکم ببندید و به جای سپردن احتمال موفقیت به حوادث و شانس، منطقی و واقع بینانه حرکت کنید.
«اهداف، رویاهایی هستند که واقعیت را شکل میدهند»
سعی کنید اهداف خود را روی کاغذ بنویسید. اما این کار چه مزایایی دارد؟
۱- کسانی که هدف را مینویسند، اشتباه خود را میفهمند و آن را اصلاح میکنند.
۲- قانون جاذبه در دنیا (این قانون با خلاء مخالف است) وقتی ذهنتان به دلیل نوشتن هدف روی کاغذ، از ایده خالی میشود، ذهن آماده پذیرش ایدههای جدید میشود و چرخ ایده به همین شکل ادامه پیدا میکند و یافتههایتان افزایش مییابد.
۳- کسی که اهداف خود را در ذهن نگه میدارد بین ۵۰ هزار هدف مختلف دیگر گم میشود. پس ما باید اهداف نوشته شده را روبروی خود قرار دهیم، مدام جلوی چشممان باشند تا به آنها برسیم چرا که دراینصورت گذر زمان را بیشتر احساس کرده و شتاب بیشتری برای رسیدن به اهدافمان مییابیم.
انتخاب هدف
داوطلب گرامی کارشناسی ارشد و دکتری سنجش امیرکبیر، مطمئن باشید که اگر همین امروز به خوبی و آگاهانه شروع کنید میتوانید در رشته دلخواهتان موفق شوید.
هدف خود را به تفکیک شهر، رشته و دانشگاه مورد نظر مشخص کنید.
۱- قبولی در کنکور ارشد رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر، هدف را به واحد قابل لمس و برنامهریزی تبدیل کنید.
۲- کسب رتبه ۲۰ یعنی میانگین دروس عمومی ۵۰% و میانگین دروس تخصصی ۵۵% (در اینجا منظور از دروس عمومی، دروس زبان و ریاضی، آمار و روشتحقیق است)، وضعیت تحصیلی فعلی خود را با واقعیت به میانگین درصد تبدیل کنید.
۳- رتبه ۱۸۰ با میانگین دروس عمومی ۳۵% و میانگین دروس تخصصی ۴۵%، اختلاف درصدهای فعلی و هدف را محاسبه کنید.
۴- میانگین دروس عمومی ۴۵% و میانگین دروس تخصصی ۵۵% (۱۰% خطا به درصدها اضافه کنید)، راهکاری جهت کسب این اختلاف درصد و زمان باقیمانده پیدا کنید.
۵- استفاده از راهکارهای سنجش امیرکبیر.
مقایسه خود با دیگران
بسیاری از داوطلبان به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه به مقایسه خود با دیگران میپردازند و هر فرد کنکوری را به نوعی رقیب خود تلقی میکنند. گاهی داوطلبان وضعیت خودشان را با دیگر دوستان مقایسه میکنند و آن را ملاکی برای پیشرفت یا عقبماندگی خود قرار میدهند. این که مثلاً فلانی چندساعت بیدار میماند، چند ساعت درس میخواند، کدام موسسه آموزشی میرود، در هر درس چند درصد تست میزند، برای چه درسهایی استاد خصوصی دارد و… برای برخی از داوطلبان به عنوان مهمترین سوژه فکری درمیآید. گاهی هم داوطلبان به جای این که خود اقدام به مقایسه کنند، تحت ثأثیر صحبتها و حرفهای دوستانی قرار میگیرند که با شور و حرارت از فعالیتها و درس خواندنهای خود دم میزنند.
معمولاً داوطلبانی که برای کنکور واقعاً درس میخوانند، بیش از آنکه وقت خود را صرف جلب دیگران کنند، روی کار اصلی خویش تمرکز میکنند. اما داوطلبانی که سروصدا راه میاندازند و از کلاسها، برنامهها و بیداریهای خود حرف میزنند دچار بزرگنمایی میشوند و در حقیقت غلو میکنند، بنابراین سعی کنید تحت تأثیر چنین افرادی قرار نگیرید.
۱- برنامهریزی یعنی چه؟ در برنامهریزی چه نکات اصلی باید رعایت شوند؟
۲- اصول اساسی درس خواندن و برنامهریزی چه مواردی هستند؟
۳- گامهای موفقیت و پیشرفت کدام هستند؟
۴- ذهن شما، تا چه اندازه برای برنامهریزی آماده است؟
۵- تا به حال، چه تجربههایی برای درس خواندن و برنامهریزی داشتهاید؟ در این تجربه چقدر موفق بودهاید و چقدر شکست خوردهاید؟
اشتباهات رایج برنامهریزی
۱- عدهای «زیاد درس خواندن» را مساوی پیشرفت میدانند.
۲- یک خطای عمده در برنامهریزی، پر کردن برنامه و به اصطلاح، پر برنامگی است. بعضیها فکر میکنند اگر برنامهای پر و مفصل داشته باشند خیلی هنر کرده اند.
۳- خطای دیگر در برنامهریزی، طراحی برنامههای ریز و جزئی است. این دوستان آنقدر به جزئیات برنامه اهمیت میدهند که با دقیقه و ثانیه همه چیز را محاسبه میکنند. البته وقتی برنامه مطابق میل آنها پیش نرفت بیخیال هر نوع برنامهریزی میشوند.
۴- اشتباه رایج دیگر داوطلبان، اهمیت و اولویت بیشتر به یک درس خاص و برای بقیه دروس وقت زیاد صرف نکرده یا یکی، دو درس (مثل زبان و ریاضی) را حذف میکنند.
۵- عدهای دیگر از دوستان، در درس خواندن و برنامهریزی، مسیری را در پیش میگیرند بدون اینکه به ارزیابی مسیر و میزان پیشرفت بپردازند. گاهی، وقتی متوجه اشتباهات خود میشوند که دیر شده و فرصتی برای اصلاح باقی نمانده است. کنکور آزمایشی یکی از ابزارهای ارزیابی مسیر است و گوشزد میکند که ضعف و قوت داوطلب کجا بوده است.
۷ اصل درس خواندن و برنامهریزی:
۱- تفاوتهای فردی را در نظر بگیرید: با توجه به قابلیت و توانایی فردی خودتان برنامهریزی کنید قطعاً برنامهریزی شما با سایر دوستانتان متفاوت است.
۲- جامع نگر باشید: توجه کنید که نگاهی تکبعدی نداشته باشید بهطور همزمان فکر کنید که مطالعه فردی، کلاسهای کنکور، بستههای آموزشی، آزمونهای آزمایشی، مشاوره آموزشی، خواندن کتب مرجع و … چه تاثیری بر روند درس خواندن شما دارد. شاید تلفیقی از موارد فوق بتواند شما را در پیشبرد هدفتان کمک کند.
۳- به صورت کلی برنامهریزی کنید نه جزئی: یکی از دلایل شکست در برنامهریزی، تنظیم برنامه دقیق بوده و چون از عهده اجرای آن بر نمیآییم بیخیال برنامهریزی میشویم.
۴- با انگیزه باشید: با انگیزهای قوی و کارآمد درس خوانده و برنامهریزی کنید.
۵- منطقی باشید: همان اندازه که به نکات منفی توجه میکنید به نکات مثبت و نکات قوت خود نیز نگاهی بیندازید. سعی کنید همیشه نکات مثبت را غالب کنید.
۶- خودتان را ارزیابی کنید: خودتان را با دیگران مقایسه نکنید، سعی کنید روند پیشرفت خودتان را دنبال کنید.
۷- جوگیر نشوید: برای آنکه بتوانید بهطور موثر درس بخوانید و برای خودتان برنامهریزی کنید نباید جوگیر شوید. بعضی از داوطلبان میگویند که دوستانشان روزی ۱۵-۱۲ ساعت مطالعه میکنند در صورتی که آنها روزانه حداکثر ۸-۵ ساعت درس میخوانند، لذا با توجه به این صحبتها، از ادامه درس خواندن منصرف میشوند و میگویند که ما شانسی در قبولی کنکور نداریم. در صورتی که این طرز تفکر کاملاً اشتباه است چون که استعدادهای تحصیلی افراد متفاوت است و ممکن است یک نفر با ۵ ساعت مطلبی را متوجه شود و دیگری در ۱ ساعت همان مطلب را متوجه شود. پس دوباره یادآور میشویم دور خود دیواری مجازی ایجاد کنید و نگذارید افکار منفی و مایوس کننده به حریم شما وارد شوند. مهم این است که «خداوند عادل است» و هر کس با توجه به زحمات خود، مزد و نتیجه خود را دریافت میکند.
نکته: در چند سال گذشته اکثر داوطلبان کنکور ارشد و دکتری پاسخنامه مربوط به درس زبان را خالی میگذاشتند و در عوض وقت خود را روی سوالات تخصصی میگذاشتند، یا اینکه درصد بسیار پایینی میزدند. اما در دو سه سال اخیر اکثر داوطلبان بر روی درس زبان سرمایهگذاری میکنند.
لذا توصیه میکنیم روی درس زبان به صورت جدی سرمایهگذاری کنید و به بهانه اینکه زبان تان ضعیف است آنرا کنار نگذارید، مگر بهجز این است که میخواهید کارشناسی ارشد قبول شوید، در دوره کارشناسی ارشد ضروری است زبان انگلیسیتان خوب باشد، در واقع با یک تیر دو نشان را میزنید، شما که نمیخواهید از بقیه عقب بمانید.
همچنین قابل ذکر است: جواب ندادن به سوالات یک درس و سفید گذاشتن پاسخنامه آن تاثیر بسیار بدی بر نمره ترازتان دارد!!!
برگرفته از کتاب مشاوره و برنامه ریزی کنکور ارشد و دکتری به روش سنجش امیرکبیر
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دکتری و کارشناسی ارشد کلیک کنید.
سنجش امیرکبیر به عنوان مجری آماده سازی منابع کنکور ارشد و دکتری سراسری و وزارت بهداشت ،آزمونی سرتاسر با موفقیت و پیروزی را برای شما آرزومند است.
( www.sanjeshetakmili.ir ) برای اطلاعات بیشتر به سایت سنجش تکمیلی دات آی آر مراجعه کرده یا با شماره ۰۲۱۴۴۰۳۱۶۹۰ بیست خط تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.