مشاوره روشهای مطالعه در آزمون کارشناسی ارشد و دکتری ۳
مشاوره روشهای مطالعه در کنکور
سوال: در آزمون کارشناسی ارشد و دکتری چگونه درس را بفهمم بهطوری که فراموش نشود؟
پاسخ: با مطالعه دقیق در یک مرحله و تکرار آن میتوان، مطالب را ملکه ذهن کرد یا اینکه از روش زیر بهره برد. مطالب را شروع به خواندن میکنیم مثلاً فصل اول را میخوانیم سپس به فصل دوم میرسیم و میخوانیم برای خواندن فصل سوم میتوانیم ابتدا یک مرور مختصر به فصول اول و دوم داشته باشیم سپس فصل سوم را بخوانیم، برای خواندن فصل چهارم نیز، ابتدا فصول اول، دوم و سوم را بازخوانی میکنیم.
سوال: داوطلبان سنجش امیرکبیر می پرسند چرا سرعت مطالعه من کند است؟
پاسخ: کند بودن مطالعه بیشتر داوطلبان ناشی از آن است که مطالعه آنها همراه با نگرانی، اضطراب، تشویش فکری و عدم تمرکز انجام میشود. نداشتن علاقه، خیالپردازی، دلزدگی و فرسودگی همگی سبب کاهش تمرکز حواس در هنگام مطالعه میشود و یادگیری و سرعت مطالعه را کاهش میدهد.
سوال: خلاصهنویسی وقتگیر است و میتوان بهجای آن کتاب را بارها خواند؟
پاسخ: درست است که خلاصهنویسی وقتگیر است ولی یکبار اتفاق میافتد و برای مطالعه مجدد، نیازی به خواندن سطر سطر کتاب ندارید.
سوال: در خلاصهنویسی برای آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دکتری ۱۴۰۲ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
پاسخ: خلاصهها را واضح، مشخص و تمیز بنویسید یعنی اگر ۴ ماه بعد به آنها رجوع نمودید، خودتان متوجه بشوید که چه نوشتهاید، برای نوشتن خلاصه از روی یک مطلب وسواس به خرج ندهید، سعی کنید مطالبی را که نکتهدار هستند، یا مطالبی را که پس از چندبار مطالعه آن را فراموش کردهاید را یادداشت کنید. در خلاصهنویسی تا جایی که ممکن است از نشانهها و علایم قراردادی خودتان استفاده کنید برای مثال: علایم: (افزایش مییابد: á، کاهش مییابد: â، متناسب است: α، در نتیجه: ï، بزرگتر: <).
سوال: مشخصات صفحه خلاصهنویسی به چه صورت باید باشد؟
پاسخ: حتماً از کاغذ A4 بیخط یا خطدار استفاده کنید، از بزرگنویسی جدا ً خودداری کنید، خلاصههای خود را به هیچوجه در برگه دفترچه ننویسید زیرا با زیاد و کم شدن در دفترچه با مشکل مواجه میشوید، حتماً پس از تهیه خلاصهنویسی و جمعبندی، چند تست از آن مبحث را بزنید تا آموختههایتان تثبیت گردند.
سوال: با توجه به اینکه زمان زیادی برای مطالعه باقی نمانده من احساس میکنم بعضی از مباحث را فراموش کردهام. چه باید بکنم؟
پاسخ: هنگام مطالعه دروس حتماً سعی کنید نکات مهم را یادداشت یا به اصطلاح نتبرداری کنید. در این صورت با مطالعه یادداشتها میتوانید مطالب را مرور کنید، در غیر این صورت اگر احساس میکنید وقت کافی برای مطالعه عمیق ندارید سعی کنید تمرینها را مطالعه و سپس آزمونها را مرور کنید. در کل سعی کنید زمان باقیمانده را به خوبی مدیریت کنید.
سوال: برای یادگیری بهتر در مطالعه چطور باید عمل کرد؟
پاسخ: برای مطالعه مفهومی و نکتهای بهتر است ابتدا مطالب را به صورت روزنامهوار خوانده و سعی کنید کلیات مطلب را درک کنید. سپس چندبار مطلب را مرور کنید، تا اطمینان حاصل کنید که مطالب را به خوبی درک کردهاید. در نهایت مطالبی را که فکر میکنید ممکن است فراموش شود یادداشت کنید تا بتوانید به تناوب مرور نمایید.
سوال: به نظر شما بایستی تمام دروس را با ساعات مساوی در یک روز مطالعه کرد یا اینکه هر روز را به یک درس خاص اختصاص داد؟ پیشنهاد شما برای روش مطالعه و ساعات مفید درس خواندن برای قبولی چیست؟
پاسخ: مطمئنا اختصاص دادن ساعات مساوی برای مطالعه دروس مختلف نمیتواند راه مناسبی باشد. چرا که مطالعه بعضی از دروس مثل ریاضیات زمانبر است. بنابراین توصیه میشود که ساعات مطالعه را متناسب با هر درس و بسته به توان خود انتخاب کنید. در ضمن برای رشتههایی که دروس متنوع هستند توصیه میشود که مطالعه روزانه خود را متمرکز به یک درس خاص نکرده و سعی کنید هر روز چندین درس را مطالعه کنید تا روند مطالعه، برایتان خسته کننده نشود. ساعات مطالعه روزانه بستگی به سرعت و توان شما در مطالعه دارد. بنابراین پیشنهاد میشود به جای تعیین ساعات مطالعه روزانه، بر اساس حجم مطلبی که باید در هر روز مطالعه کنید پیش بروید.
سوال: چرا با وجود مطالعه زیاد برای آزمون کارشناسی ارشد و دکتری نتیجه خوبی کسب نمیکنم؟
پاسخ: تنها زیاد خواندن اهمیت ندارد، بلکه ممکن است کمترین اهمیت را داشته باشد. اول باید به خوبی بدانید که در مورد شما چه شیوههایی برای مطالعه مناسبتر است: مثلا وقتی یک مطلب را چند بار روزنامهوار میخوانید بهتر یاد میگیرید یا اگر یکبار با صرف وقت بیشتر و به دقت مطالعه کنید. مسئله دیگر این است که بدانید چه درسی را چه موقع بخوانید یا اینکه اصلا کی درس بخوانید. باید بدانید در کل چه زمانی ذهنتان برای پذیرش مطالب آمادهتر است و تازه در آن وقت آمادگی پذیرش چه درسی را دارد. هیچوقت خودتان را مجبور به خواندن درسی نکنید که حوصله مطالعه آن را ندارید، چراکه دقیقا اثر عکس دارد. ولی به خاطر داشته باشید که همه دروس را باید به صورت متعادل بخوانید. این طور هم نباشد که در مورد یک درس هیچوقت حوصله نداشته باشید! مطلب دیگر اینکه شاید واقعا بیش از حد درس میخوانید. به ذهن خود اجازه استراحت بدهید تا بتواند مطالبی را که خواندهاید تجزیه و تحلیل کند تا خوب درکشان کنید.
سوال: جمعبندی فصلی و کلی چه میباشد و کدام روش را شما توصیه میکنید؟
پاسخ: در جمعبندی که در پایان هر فصل صورت میگیرد داوطلب خلاصهها را مرور کرده و سپس تستهای مربوط به آن فصل را مورد بررسی قرار میدهد. ولی جمعبندی کلی که در پایان تمام فصلهای کتاب صورت میگیرد داوطلب دیدی کلی نسبت به مطالب دارد و سپس تستهای مربوط به تمام فصول را مورد بررسی قرار میدهد. لذا جمعبندی فصلی برای کسانی که زمان کافی دارند توصیه میشود تا در صورت بروز اشکال در یادگیری، دوباره خلاصهها را مرور کرده و نقطه ضعف خود را برطرف کنند و جمعبندی کلی برای کسانی که زمان کافی ندارند توصیه میشود که در صورت کمبود زمان، حداقل مطلب آن کتاب را خوانده باشند و از آن سر جلسه کنکور استفاده نمایند.
سوال: من وقت ندارم همه درسها را بخوانم روش خواندن من باید به چه صورت باشد؟
پاسخ: شما باید از مطالعه انتخابی استفاده کنید بدین صورت که پس از مطالعه کلی بر روی تمامی دروس، درسهایی که ضریب بالاتر و یا دارای اهمیت ویژهای هستند انتخاب کنید و اگر باز اصرار دارید که زمان شما اندک است میتوانید مباحث مهمتر آن کتاب را انتخاب کرده و مطالعه نمایید. برای پیدا کردن مباحث مهم میتوان به تستهای کنکور سالهای قبل مراجعه کنید.
سوال: انواع مرور برای داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دکتری کدامند؟
پاسخ: یکی از عوامل مهم تکرار جهت ذخیرهسازی اطلاعات، مرور کردن مطالب است.
معمولا مرور مباحث به دو گونه انجام میشود
۱) خواندن و مطالعه مجدد کل مباحث و تأکید بیشتر بر نکات مهم
۲) مطالعه خلاصهها و یادداشتهای مهم
به تجربه ثابت شده است که مطالعه و مرور بر روی خلاصهها و نکات مهم (روش دوم)، تأثیر بیشتری بر ذخیره اطلاعات دارد. اولاً یادداشت و خلاصهبرداری، خود یکی از عوامل تثبیت در حافظه محسوب میشود. ثانیاً ذهن ما همواره به دنبال ثبت اطلاعات، به صورت اختصار و اشارهای میباشد و در نتیجه استفاده از این روش ذهن ما را کمتر خسته میکند.
سوال: مزایای مرور کردن چه مواردی میباشد؟
پاسخ: مراحل مرور کردن، زمان انجام آن و چگونگی انجام هر مرور بهطور خلاصه در جدول زیر عنوان شده است.
۱) فهم مطالب ۲) تثبیت و نگهداری مطالب
۳) تسلط و سرعت ۴) یادآوری و دستهبندی
ردیف مرور | زمان انجام مرور | چگونگی انجام هر مرور |
اولین مرور | حین مطالعه | ۱) یادداشت برداری
۲) توضیح دادن مباحث برای خود ۳) مشخص کردن نکات مهم |
دومین مرور | ۱روز (۲۴ساعت) پس از مطالعه | ۱) بازخوانی مباحث مهم مطالب مطالعه شده
۲) حل تمرینهای تشریحی و تستی هر مبحث ۳) مرور مطالب مطالعه شده پس از استراحت شبانه |
سومین مرور | یک هفته الی دوهفته پس از مطالعه | ۱) بازخوانی مباحث مهم مطالب مطالعه شده
۲) حل تمرینات اشکال دار جلسه قبل ۳) علامت زدن قسمتهای فراموش شده |
چهارمین مرور | دو هفته الی سه هفته پس از مطالعه | ۱) بازخوانی مباحث مهم مطالب مطالعه شده
۲) مطالعه قسمتهای فراموش شده جلسه قبل ۳) بررسی تمرینهای اشکالدار و مهم |
پنجمین مرور | یک ماه پس از مطالعه | ۱) مرور یادداشتها و خلاصه دروس
۲) حل تمرینات اشکالدار قبلی ۳) مرور قسمتهای فراموش شده قبلی و مطالب فرار |
لازم به ذکر است که این گونه مرور کردن نسبت به روشهای مطالعه فشرده و متراکم، مؤثرتر است.
در این متد اگر فراموشی نیز رخ دهد بهراحتی میتوان با یک مرور سطحی مطالب را بهخاطر آورد.
برگرفته از کتاب مشاوره و برنامه ریزی آزمون کارشناسی ارشد و دکتری به روش سنجش امیرکبیر
سنجش امیرکبیر به عنوان مجری آماده سازی منابع آزمون کارشناسی ارشد و دکتری سراسری و وزارت بهداشت ،آزمونی سرتاسر با موفقیت و پیروزی را برای شما آرزومند است.
( www.sanjeshetakmili.ir ) برای اطلاعات بیشتر به سایت سنجش تکمیلی دات آی آر مراجعه کرده یا با شماره ۰۲۱۴۴۰۳۱۶۹۰ بیست خط تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.